Vluchtelingenproblematiek.

De vluchtelingenproblematiek heeft zich als een splijtzwam in onze samenleving geworteld. Waarschijnlijk zijn er alleen al op basis van het woord vluchteling al een paar mensen het oneens met dit bericht. Twee schijnbaar onverenigbare zienswijzen lijken tegenover elkaar te staan. Linkse mensen lijken te veel te kijken naar de overeenkomsten. “We zijn toch allemaal mensen en wat zou je zelf doen er zitten misschien criminelen bij maar die hebben we hier in Nederland toch ook.” Rechtse mensen gaan weer te veel van de verschillen uit. “Dat gaat nooit werken en alleen maar problemen opleveren.” Voor de armere mensen in de samenleving is het helemaal onverteerbaar. Na jaren van op de nullijn zitten als het dan net weer wat beter met Nederland gaat en er is iets om weg te geven, zijn bang dat de beloning voor het harde werken wat ze al die jaren gedaan hebben aan hun neus voorbij gaat.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/aantal-daklozen-in-nederland-blijft-toenemen~a3812556/

Er is een enorme druk op de huizenmarkt. Huren zijn tot recordhoogte gedreven en door nieuwe bankregels zijn sinds de crisis hypotheken voor veel mensen niet te krijgen. Dakloosheid is nooit helemaal op te lossen maar met 60.000 daklozen en groeiende weet je dat het niet enkel onaangepasten zijn die ruzie krijgen met hun buren en huisbaas, maar dat dit deels mensen zijn die het gewoon niet kunnen betalen en geen vrienden of familie hebben waarop ze kunnen terugvallen. Ook voor hen is het heel pijnlijk om te zien hoe mensen schijnbaar gratis krijgen waar zij al zo lang naar verlangen.

Ook huizenbezitters maken zich zorgen om hun bezit. Die hoeven daar niet eens zelf racistisch voor te zijn. Het is een bekende angst dat als een AZC in de buurt wordt gebouwd de huizenprijzen van woningen daar in de buurt relatief dalen of achterblijven in waarde als andere woningen duurder worden. Die angst voor waardedaling door (indirect) racisme bij kopers is deels een self-fullfilling prophecy. Kopers zullen het aandragen als punt tijdens een bieding, of die er nu in geloven of niet.

http://nos.nl/artikel/2058858-arme-gemeenten-vangen-meer-asielzoekers-op-dan-rijke.html

Het is makkelijk om voor het opvangen van de vluchtelingen te zijn als jij niet degene bent die de gevolgen hoeft te dragen. Maar diezelfde partijen die nu staan te roepen dat het volk aan hun kant staat, steken tegelijkertijd geen vinger uit om het gewone volk te helpen. De prinsjesdagbegroting maakt de kloof tussen arm en rijk nog weer groter en dat is nog zonder de opvang van de vluchtelingen meegerekend. De druk op de woningmarkt wordt mede veroorzaakt door het http://www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=30787 laagste afgifte van bouwvergunningen in 10 jaar door het kabinet Rutte 1 met VVD CDA en als gedoogpartner PVV. Deze actie waarmee ze de huizenprijzen kunstmatig wat omhoog wilde duwen voor gunstige koopkrachtplaatjes treft de gewone burger nu in vaak in het hart. Hele gezinnen zijn dakloos.

Als we de meest extreme schreeuwers aan linker- en rechter-zijde van het spectrum negeren dan vinden veel mensen dat Nederland zeker een deel van de oorlogsvluchtelingen moet opvangen, maar niet meer dan de samenleving, de infrastructuur en de sociale cohesie aankunnen. Niet alleen vanwege de internationale verdragen waar Nederland ondertekenaar van is, maar ook uit pragmatisme. Helemaal tegenhouden en terugsturen is een illusie. Velen zullen in de illegaliteit gaan en dit zal winsten van smokkelbendes torenhoog maken. Griekenland vangt momenteel de grootste klap op en die hadden al niet zo’n beste economie. Vanwege de enorme verbondenheid van europese economieen is het verstandig om een deel van die klap mee op te vangen.

Ten tweede hebben de navolidstaten een morele verplichting. Na de tweede wereldoorlog is de nazi top veroordeeld door een internationaal tribunaal waarbij een van de aanklachten was dat je als land of groep landen die ten oorlog trekken verantwoordelijkheid neemt voor alle gevolgen die daaruit volgen, waaronder dus ook eventuele burgeroorlogen bij horen. Door de inval in Irak in 2003 is een burgeroorlog ontstaan en de beweging die zich Islamitische Staat noemt is daardoor kunnen ontstaan en groot geworden.

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/21/terrorismedeskundige-westerse-aanpak-radicalisering-gedoemd-te-mislukken/

Een derde reden om voor het goed behandelen van vluchtelingen is om voedingsbodem weg te nemen voor de sentimenten die door de IS en Al Qaeda gebruikt worden voor recruteren van gedesillusioneerde moslimjongeren.

De Piratenpartij stelt dat het allebei kan. Nederland kan aan zijn internationale verantwoordelijkheden voldoen en een aantal vluchtelingen opnemen en voorkomen dat dit extra druk op de woningmarkt veroorzaakt. Met de inzet van container woonunits zoals er in diverse universiteitssteden voor studenten worden ingezet kunnen in ieder geval de alleenstaande asielzoekers worden opgevangen. Daarnaast is er in Nederland een enorm overschot aan leegstaande kantoorruimte, die deels nu al antikraak verhuurd wordt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s