Zwarte Piet is geen kindermishandeling

Kinderogen

Niemand is bang van Zwarte Piet. Kinderen zijn bang van Sinterklaas, maar niet van Zwarte Piet. Sinterklaas is de autoriteit, Zwarte Piet staat aan jouw kant. Als Sinterklaas zegt: “Geef maar een pepernootje aan dit lieve kind”, dan geeft Piet je meer dan in je handen passen. Op mijn basisschool wilde destijds heel veel kinderen Zwarte Piet worden “als ze later groot zijn”. Velen daarvan zullen het intussen inderdaad geworden zijn.

Momenteel woedt er een stevige discussie rond Zwarte Piet in Nederland. Zoals altijd krijgen vooral de meest extreme en idiote uitspraken de aandacht, en is er voor weloverwogen analyse weinig aandacht. In 1998 kwam het boek uit
“Sinterklaasje, Kom Maar Binnen Zonder Knecht” waarin een redelijke uiteenzetting van de problemen en de strijd rond Zwarte Piet beschreven staat.

http://www.dbnl.org/tekst/hovi002cult01_01/hovi002cult01_01_0011.php

Martin Luther King

De strijd rond Zwarte Piet is niet nieuw. Al minstens 50 jaar, in de tijd dat in de verenigde staten Martin Luther King nog aan zijn marsen moest beginnen werd er in Nederland al geprotesteerd tegen de rol die Zwarte Piet in die tijd had in de sinterklaasviering. De rol en het karakter van zwarte piet is ook zeer zeker veranderd, ieder decennium bood zijn eigen inzichten.

Ingebakken Racisme

In de meeste Sinterklaasvieringen in Nederland en Belgie is er geen nadrukkelijk inherent racisme rond de figuren sinterklaas en zwarte piet. Sinterklaas vertegenwoordigt de wijsheid, kalmte en vergiffenis die we van ouderen gewend zijn en zwarte piet de jeugdige energie en speelsheid. Deze karaktertrekken verdeling ligt verre van vast en is in sommige gevallen zelfs volledig omgedraaid. Slechts in een klein deel van de vieringen worden er karaktertrekken in de rol van zwarte piet betrokken die stereotypen van racistische aard zijn, zoals (overdreven) accenten of verwijzingen naar Amerikaanse stereotypen (basketbaluniformen, watermeloenen en heel af en toe neusbotjes).

Zwarte Clown versus Bisschop

Het is dus beslist niet zo dat ouders hun kinderen automatisch blootstellen aan racisme wanneer ze aan een (moderne) sinterklaasviering meedoen waar zwarte piet in voorkomt.

Kapstok

Ook al is zwarte piet niet automatisch racisme, het kan wel op racistische manier gebruikt worden. In dezelfde week waarin een rechter uitspraak deed en stelde dat Amsterdam een sinterklaas intocht met zwarte pieten mocht houden werd op facebook op een groepselfie van het nederlands elftal een enorme lading zwarte piet gerelateerde grappen geplaatst. Niet dat er in die foto ook maar iets gerelateerd aan Sinterklaas te zien was. Dat een rechter gezegd heeft dat zwarte piet toegestaan is bij intochten is in de hoofden van de mensen vertaald als dat “zwarte piet” een soort schild is tegen beschuldigingen van racisme. Als ze dus zwarte piet gebruiken om mensen vanwege hun huidskleur te beledigen (of zoals ze het zelf noemen, grappen maken) dan hebben ze hun wapenfeitje waarmee ze de racisme beschuldigingen van zich af kunnen slaan.

linkdump

Dit artikel is niet af, daarmee bedoel ik dat ik nog veel meer had willen zeggen maar geen tijd om het te schrijven. Hierbij een verzameling van media uitingen rond dit thema.

Nogmaals, een goed historisch overzicht is hier te vinden:
http://www.dbnl.org/tekst/hovi002cult01_01/hovi002cult01_01_0011.php

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3785764/2014/11/08/De-antiracisten-houden-racisme-in-stand.dhtml

http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2014/11/minder_zwarte_pieten_in_020_af.html

https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/verdere-info/hetbedrijfsinterklaasbezoekjesbeweertdatzwartepietenwordenbedreigdenlastiggevallenwaarofonwaar

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/12/raad-van-state-vernietigt-uitspraak-rechtbank-over-zwarte-piet/

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/14/rutte-kan-prima-doorregeren-met-77-zetels-en-is-voor-zwarte-piet/
Nog vragen genuanceerden?

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23348917/__Aangifte_om__graaipiet___.html

http://www.telegraaf.nl/prive/23349925/__Aangifte_tegen_Regilio_Tuur__.html

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie